Zastosowanie masła shea

Jednym z naturalnych składników, którego stosuję się w kosmetyce jest masło shea. Jest to olej, który powstaje w procesie przetwarzania orzechów masłosza. Drzewo to rośnie na sawannach Zachodniej oraz Centralnej Afryki. Pierwsze owoce, które wykorzystuje się do stworzenia masła shea zbiera się dopiero po około czterdziestu latach. Dlaczego jest to tak bardzo ceniony składnik?

Właściwości masła shea

masło sheaTen produkt nazywany jest również masłem karite. Ma on twardą formę o biało beżowym odcieniu. Pod wpływem ciepła naszych dłoni jego konsystencja się zmienia i przybiera formę płynnego oraz tłustego oleju. Masło shea jest wykorzystywane głównie w kosmetyce, ale oprócz tego chętnie się go używa w gastronomii. Stanowi on wówczas naturalny zdrowy olej do smażenia, który zawiera dużo drogocennych witamin i minerałów. Shea występuje w pomadkach do ust, kremach do twarzy, które są dedykowane dla różnego typu cery, balsamach do ciała, olejkach do masażu, a nawet w wszelkich emulsjach na podrażnienia. Jego właściwości świetnie sprawdzają się podczas pielęgnacji włosów słabych, suchych lub kręconych. Znajduje się w takich produktach jak nawilżające szampony, nabłyszczające odżywki oraz silnie regenerujące maski. Masło Shea zawiera dużo witaminy A oraz E. Te witaminy odpowiadają głównie za opóźnienie procesów starzenia się skóry i chronią przed wolnymi rodnikami. Doskonale regeneruje i odżywia skórę. Sprzyja również szybszemu gojeniu się ran. Jest ono naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o niskim współczynniku.

Tego składnika używa się głównie w kosmetyce, ale doskonale sprawdza się również w kuchni. Dodawany jest do wielu produktów, takich jak szampony, kremy lub maski. Ma wielu cennych substancji. Masło shea jest z natury tłuste i ma lekko orzechowy zapach. Skutecznie zabezpiecza skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Na zimę warto szukać pomadek ochronnych, które zawierają ten składnik.